Οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Αλβανία αυξήθηκαν κατά 63% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων αυξάνονται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς.
Τα επίσημα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο δείχνουν ότι η αλβανική οικονομία αυξάνει σημαντικά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, αντανακλώντας τις επιπτώσεις που δημιούργησε η υποτίμηση του ευρώ στον τομέα της παραγωγής.
Το πρώτο δίμηνο του 2023, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών ήταν ίσες, αλλά η αναλογία αυτή αντιστράφηκε φέτος, καθώς οι ροές από το εξωτερικό παρουσίασαν ραγδαία αύξηση. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές λαχανικών, οι οποίες ήταν κατά 79% υψηλότερες σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023, ενώ οι εισαγωγές φρούτων ήταν κατά 49% υψηλότερες το δίμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η αύξηση των εισαγωγών δείχνει ότι η ζήτηση που ωθείται από τον τουρισμό δεν ενισχύει την τοπική παραγωγή, με αποτέλεσμα ένα μέρος των χρημάτων που αφήνουν οι τουρίστες στη χώρα μας να δαπανάται στο εξωτερικό για εισαγωγές τροφίμων. Αν η οικονομία της χώρας δεν συνδέει τις αλυσίδες παραγωγής με τον τουρισμό, τα κέρδη που θα έπρεπε να παραμένουν στη χώρα αποστέλλονται στο εξωτερικό για την αγορά αγαθών που απαιτούνται για την εγχώρια κατανάλωση.
Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση σε όλα τα αγαθά που σχετίζονται με τις τουριστικές υπηρεσίες φέτος, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για νέο ρεκόρ επισκεπτών.
Η γεωργία θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τον τουρισμό, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Η ερήμωση στις αγροτικές περιοχές έχει μειώσει τις καλλιέργειες σε μικρά αγροτεμάχια.
Ο συρρικνούμενος και γηρασμένος πληθυσμός των χωριών, ιδίως στο Βορρά και το Νότο της χώρας, έχει γίνει κυρίως καταναλωτής παρά παραγωγός.
Οι λιανικές αγορές αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 80% των φρούτων και λαχανικών στους πάγκους είναι εισαγόμενα. Οι πατάτες και τα φασόλια προέρχονται από την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα προέρχονται από την Ελλάδα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά από τη Σερβία, την Ουκρανία, τη Βόρεια Μακεδονία κ.λπ.
Μάριος Μπελιμπασάκης
Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων A΄
Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα
Γραφείο Οικονομικών&Εμπορικών Υποθέσεων
—————————————————————
Embassy of Greece in Tirana
Office for Economic&Commercial Affairs
88, Skenderbej Str., Tirana
Tel.: +3554 2228980, 2247323
Email: ecocom-tirana@mfa.gr